Zöld fal körüli kérdések

Sokan szeretnék egy zöld fal által körülvett ház kialakítását elkezdeni, azonban ezzel kapcsolatban sok kérdés merülhet föl az emberben. A borostyán és a panelek nem mindig egyértelmű, hogy hogyan állnak össze és hogyan alakítanak egy olyan gyönyörű, egységes zöld felületet és vajon tesznek e kárt otthonunkban, kertünkben, stb. Most ezekre a gyakori kérdésekre keressük a választ.

Első, talán leggyakoribb kérdés és hiedelem, hogy a borostyán tönkreteszik a vakolatot. Lemállik idővel a festék a ház külső faláról, elcsúfítva az összképet és nyomot hagyva az épületen. Na most, a zöld fal egy olyan panelekből álló egységes borostyánfelület, mely nem így működik. Ez nem közvetlenül van felfuttatva a ház oldalára, nem érintkezik azzal. Így ez a probléma nem áll fönt. Ráadásul, meg kell jegyeznünk, hogyha úgy gondoljuk, hogy valamilyen okból kifolyólag, vagy csak mert megváltoztattuk a véleményünket, le szeretnénk szedni a falra felfuttatott borostyán növényzetet, sokkal egyszerűbb ezeket a zöld fal paneleket leszerelni, mint a már felfutott növényt lehántani a falról. Még több kárt okozva.

Ezzel szorosan összekapcsolódik egy másik kérdés, hogy nedves lesz e vajon a borostyán mögött a fal. A nedvesség a falon penészedést okoz, ezt pedig senki sem szeretné. A zöld fal panelek erre is megoldást nyújtanak, az előbb felvázolt okból kifolyólag – mivel nem érintkezik a fallal közvetlenül, ezért szabad légáramlás biztosított a kettő között. A nedvesség így nem tapad rá a ház oldalára, beszívva magát a vakolatba és festékbe.

Abban az esetben, ha kerítésnek használjuk a zöld fal paneleket, mint egy borostyán kerítést, a biztonság kiemelt szempont lehet. Természetesen minden kerítésen át lehet mászni sajnos, a borostyán fal acélhálóján azonban igen nehéz, mivel sűrűn van behálózva a zöld fal. Ez pedig rendkívül megnehezítheti a betörők dolgát. Kerítés funkciónál még meg kell említeni, hogy a sűrű növényzet miatt nem lehet átlátni a falon, szóval ilyen szempontból is előnyös, a hagyományos fa, illetve vaskerítésekkel szemben, melyek általában légies réseket és illesztéseket tartalmaznak.

zöld fal

Zöld fal további előnyei

Mi a helyzet a zajcsökkentéssel? Igaz e valójában az, hogy a borostyánfal megszűri a zajt. Nos, igen, a sűrűn benőtt növényzet felfogja a zajt az utcafrontról, szomszédoktól, vagy bármilyen szomszédos terület felől. Ugyanez igaz a porra is. Sokat segít a levegő minőségén egy zöld fal kerítés, ha forgalmi szempontból frekventált helyen lakunk.

Végezetül pedig említsünk néhány szót a zöld fal összeszerelhetőségéről. Amennyiben térelválasztónak szeretnénk borostyán paneleket telepíteni, ládás megoldással, úgy azt akár könnyen, magunknak, egyszerűen elvégezhetjük. Nem kell hozzá külön szaktudás, csak kitelepítjük oda, ahová szeretnénk. Amennyiben falra szeretnénk felcsavarozni, vagy kerítésként a kert köré építeni, érdemes szakember segítségét kikérni. Ők gyorsan megcsinálják.

Oszd meg 🙂Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn