Automata öntözőrendszer – hogyan spóroljunk vizet?

A víz spórolására rengeteg alternatív megoldás van. Ilyen az automata öntözőrendszer, amely segít, hogy ne használjunk feleslegesen több vizet az öntözésre, mint amennyi feltétlenül szükséges. Az automata öntözőrendszer habár vizet spórol, de a víz számla díja igencsak meg tud ugrani ha nem figyelünk oda, hiszen így rendszeresen és többször öntözzük a kertet, mint kézi öntözés esetén. Erre is léteznek alternatív megoldások, amelyek néha őrültségnek tűnhetnek.

Vannak kreatív emberek, kertészek, akik tó közelében laknak és úgy oldják meg a spórolást, hogy a tóból szerzik a vizet. Így az automata öntözőrendszer valóban olcsó lehet, hiszen csak a telepítés díját kell kifizetni, a víz tulajdonképpen ingyen van, amíg le nem buknak, esetleg a kertjük tönkre nem megy.

automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer telepítése tó mellett

Na de valóban jó lehet a tó vize ahhoz, hogy az automata öntözőrendszer hasznosítsa azt? Persze, hiszen minden olyan tápanyag megvan benne, amire szükség lehet, hiszen mitől lenne jobb a vezetékes víz. Maximum az jelenthet gondot, ha valaki valamilyen szennyező anyagot enged a tóba, esetleg mérget, mert akkor rámehet az egész kert. Így ilyenkor érdemes átgondolni, hogy az automata öntözőrendszer önmagában nem elég-e, mint spóroló eszköz. Nem biztos, hogy mindig jobban járunk ha a legolcsóbb megoldások mellett döntünk.

Egy másik nagyon praktikus megoldás lehet, ha az esővizet gyűjtjük, esetleg saját kis tavat generálunk. Ekkor ezt is alkalmassá válhat ahhoz hogy az automata öntözőrendszer hasznosítsa ezt, ezzel is spórolva a vízszámlával. Ez leginkább száraz időszakban tud kellemetlenné válni, ha nem esik eső hetekig, mert akkor nem igazán van utánpótlás, és az öntözőrendszernél előre kell tervezni, honnan is veszi fel a vizet a rendszer.

 

Ha mindenképp ilyen költséghatékony és alternatív megoldásban gondolkodik, kérdezzen meg több szakembert is, mit javasolnak. Semmiképp ne adjon egyetlen szakember véleményére, bárki tévedhet. A legjobb ha több forrásból szerzi be az információkat, így csökkentve az esélyét annak, hogy rosszul döntsön.

Oszd meg 🙂Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn